Tip 1. Regel periodieke controles
Neem het onderhoud van uw airco, interieurfilter en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat uw airco in ieder geval één keer per jaar controleren.

Tip 2. Gebruik de airco bewust
Gebruik de airco alleen als het echt nodig is. Zet een handbediende airco dus uit zodra de temperatuur in de auto wenselijk is.

Tip 3. Zet de airco één keer per week een paar minuten aan
Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en onaangename geurvorming door condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.

Tip 4. Zet voor vertrek deuren of ramen open
Zet voor vertrek eerst de deuren open als het in de auto erg warm is. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open, zonder de airco in te schakelen. Schakel de airco alleen in wanneer de temperatuur in de auto niet koel genoeg is. Hierdoor vermindert u het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airco. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.

Tip 5. Zet de airco niet te koud
De overgang tussen binnen en buiten is anders te groot. Een te koude airco geeft daarnaast ijskoude luchtstromen die onaangenaam kunnen zijn. Als de auto ’climate control’ heeft, wordt automatisch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt zonder bovenstaande koude luchtstromen.

Tip 6. Gebruik van de airco bij regen of in de winter
Schakel uw airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt uit de ruimte gehaald.

Tip 7. Zet de airco uit voor de motor uitgaat
Schakel de installatie enkele minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en onaangename geuren.

Tip 8. Voorkom verstopping van uw airco
Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

Tip 9. Maak de airco schoon
Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Laat deze dan reinigen door ARS-Rosmalen.

Tip 10. Zet de airco uit bij extra verbruik
Airco’s gebruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (bij het trekken van een caravan of in de bergen), zet de airco dan uit. Dit scheelt brandstof.

Tip 11. Lees het instructieboekje van uw airco
Lees aandachtig uw instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

Tip 12. Schrik niet van een plasje onder uw auto
Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s met een airco. Dit is condenswater: daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.

[bron: Bovag]